top of page

Disciplines

Vlakte

Onder vlakte verstaan we bossen, weilanden, uitgestrekte vlaktes,  heuvellandschappen en oevers. In dit gebied zoekt de hond naar mensen die zitten, hangen, liggen of niet zichtbaar zijn.  Dit kunnen zowel levende of overleden personen zijn. 

Puin

Puin en structuren komen vooral voor bij rampen.   We denken dan in de eerste plaats vooral aan aardbevingen en instortingen, maar ook in geaccidenteerd gebied kunnen deze oppervlakte voorkomen.

Deze discipline vergt een grotere kennis in technieken en veiligheid dan vlakte.

Gebouwen/Voertuigen

Ook in gebouwen en voertuigen kunnen personen verstopt zijn of vastzitten.  Ook hier is het belangrijk dat alles gecontroleerd wordt.  Ook deze dicipline vraagt specifieke technieken en opleidingen.

Tol-team

“TOL” staat voor Techniek, Ondersteuning en Logistiek. Naast inzetbare reddingshonden en geleiders beschiken wij ook over vrijwilligers met een speciale opleiding of functie zoals Medics, OCP, Logistiekers, Klimteam,...

Opleidingen

 

Inzetleider

De taak van een Inzetleider is het leiden en coördineren van een zoekactie.  Tijdens deze opleiding leert men alle skill's die nodig zijn om deze zoekacties tot een goed einde te brengen.
 

Teamleider

Tijdens een zoekactie zijn er verschillende zoekteams die worden ingezet op het terrein.  Om deze teams, binnen het zelfde zoekgebied, vlot onderling met elkaar te laten werken wordt er een teamleider aangesteld.  Tijdens deze opleiding leert men hoe men de leiding met nemen over deze teams.

 

Hondengeleider

Hondengeleider, het woord zegt het zelf.  Deze persoon is de belangrijkste schakel bij een zoekactie.    Samen met zijn hond gaat hij opzoek naar de vermiste.  In deze intensieve opleiding leert zowel hond en geleider hoe men opzoek moet gaan naar een vermiste.


 

Buddy

De buddy is de rechterhand van de hondengeleider.  Hij gaat samen op pad met de hondengeleider.  Zijn taak is vooral kaartlezen, radiocommunicatie verzorgen, EHBO,....

In zijn opleiding komen dan ook al deze zaken aan bod.


 

Medic

Dit team is één van onze gespecialiseerder teams.   Dit team bestaat uit dokters, dierenartsen, verpleegkundige en ambulanciers.   Tijdens hun interne opleiding leren zij de werking kennen van reddingshondenteams.

Dit team wordt ook steeds meegevraagd bij interventies.

 

OCP

Ocp staat voor Operationele Commando Post.  Dit team staat in voor de communicatie op het veld.   Tijdens hun opleiding leren ze alles over radiocommunicatie, logboeken, Live trackingsystemen,...

Dit team is dan ook zeer belangrijk tijdens zoekactie.


 

Klimteam

Ook één van onze speciale teams bestaande uit mensen die de nodige klimskill's hebben.   Wanneer er opdrachten moeten gebeuren op hoogte of diepte, wordt dit team bij gevraagd om deze opdrachten uit te voeren.   Tijdens hun opleiding leren ze hoe ze honden moeten omgaan en hoe deze moeten worden getakeld.


 

Logistiek

Wanneer zoekacties lang duren of wanneer de weersomstandigheden niet gunstig zijn, wordt er beroep gedaan op het Logistiek team.  Zij zorgen voor beschutting, warmte, eten, drank,...   Ook wanneer bepaalde hulpmiddelen op het veld dienen te worden gebracht, zorgen zij voor deze ondersteuning. 


 

PST

Wanneer er een vermiste wordt gevonden, is dit vaak een traumatische ervaring.  Het is dan ook zeer belangrijk dat deze mensen dadelijk worden opgevangen en begeleid.  Ons PST of Psychologisch Stress Team zal deze mensen onder hun vleugels nemen voor de eerste gesprekken en zal deze begeleiden in verdere opvang.

Wil jij deel uitmaken van ons team?

Heb jij al dan niet een hond, ESAR kan jullie hulp gebruiken in al van onze disciplines .  Zegt een van deze je iets, neem dan snel contact met ons op.

bottom of page